U kunt zich aanmelden voor behandeling met uiteenlopende problemen of klachten zoals bijvoorbeeld somberheid, angsten, verwarring, stemmingswisselingen, onzekerheid, eenzaamheid, identiteitsproblemen, eetproblemen, terugkerende problemen in relaties, werk of intimiteit.
Ik zal tijdens een intake met u samen proberen meer zicht te krijgen op deze klachten, de betekenis ervan in uw leven en mogelijke achtergrond ervan. Na deze intake van één of meerdere gesprekken zal ik een diagnose kunnen stellen en u een advies kunnen geven over een te volgen behandeling. Behandeling bij mij kan bestaan uit psychotherapie, medicijnen, een combinatie daarvan of psychoanalyse. Ook kan het zo zijn dat we na de intake tot de conclusie komen dat uw klachten buiten mijn expertise vallen, ik zal u dan verwijzen. U kunt ook terecht voor een second opinion of medicatieadvies. Mijn expertise ligt met name op het gebied van (lang bestaande) klachten en het verband met de onderliggende persoonlijkheidsstructuur.
Achtergrond
Psychoanalyse en psychoanalytische psychotherapie kennen een zelfde theoretische achtergrond. Deze is geworteld in de theorieën die Freud begin 20e eeuw ontwikkelde over het psychisch functioneren van de mens. De psychoanalytische theorieën hebben sindsdien een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Voor de praktijk is een belangrijk uitgangspunt van de psychoanalytische theorie dat mensen in hun doen en laten worden gestuurd door gedachten, gevoelens, verlangens en motieven die grotendeels onbewust zijn. Dat deze gevoelens onbewust zijn kan enerzijds komen door onbekendheid met de eigen innerlijke belevingen, anderzijds omdat mensen geneigd zijn gedachten, gevoelens of verlangens onbewust voor zichzelf weg te houden omdat ze bijvoorbeeld als beangstigend of beschamend worden ervaren. Ervaringen in de vroege jeugd, maar ook latere ervaringen hebben veel invloed op hoe mensen zich ontwikkelen. Mensen zijn geneigd in hun leven steeds dezelfde patronen in belevingen, gedragingen en interacties met anderen te herhalen, zelfs als dat vervelende gevolgen heeft. Soms zijn mensen zich wel bewust van die herhalingen bijvoorbeeld ‘ik heb steeds ruzie met mijn bazen ’ of ‘ mijn relaties stranden steeds na een half jaar’. Vaak begrijpen mensen niet waarom die herhalingen er zijn en waar het vandaan komt.
Psychotherapie
Een psychoanalytische (of inzichtgevende) psychotherapie is gericht op bewustwording van onbewuste motieven, gedachten, gevoelens en verlangens en het leren kennen en doorbreken van herhalingspatronen in uw leven. Dit kan ertoe leiden dat iemand in staat wordt zijn leven op een andere manier te (be)leven. De therapie bestaat uit wekelijkse sessies van 45-50 minuten waarin er een gesprek is met de therapeut. Een psychoanalytische therapie is vaak een langdurend proces.
Psychoanalyse
Psychoanalyse is een intensieve therapeutische behandeling; een open, aandachtige en diepgaande methode om uw innerlijke belevingswereld en daarmee uzelf te leren kennen. Door een psychoanalyse kunnen wezenlijke veranderingen optreden in iemands beleving van zichzelf en zijn omgeving, en daarmee ook van zijn problemen en klachten. Psychoanalyse bestaat uit sessies van 45 minuten, 4 of 5 keer per week. Hierbij wordt de analysand uitgenodigd op een bank te liggen en te vertellen wat in haar/hem opkomt. De analyticus zit achter de bank en beweegt in dit proces mee, o.a. door aandachtig te luisteren, te vragen en/of terug te geven wat van belang lijkt. Het is mede door deze vorm en intensiteit dat een psychoanalyse als behandeling haar eigen, unieke karakter en mogelijkheden heeft. De relatie tussen analyticus en analysand speelt een belangrijke rol in dit proces.
Zie voor verdere informatie over psychoanalytische theorieën en ervaringen met psychoanalyse als behandeling:
www.npav.nl
www.ipa.org.uk
Medicatie / farmacotherapie
Als uw klachten uw dagelijks functioneren sterk gaan belemmeren kan het nodig zijn (tijdelijk) medicijnen te gebruiken die de ernst van de klachten kunnen verminderen. Lang niet voor alle klachten zijn medicijnen een effectief hulpmiddel. Vaak zijn medicijnen een tijdelijke aanvulling van de behandeling, soms kan het de hoofdmoot zijn van de behandeling. Als het mijn inziens nodig of nuttig is medicijnen te gebruiken zal ik dit met u bespreken en u inlichten over de werking en mogelijke bijwerkingen. U beslist zelf of u medicijnen wilt gebruiken. In de loop van de behandeling zullen we het effect evalueren, en bezien of afbouwen mogelijk is.
Weteringschans 120 Amsterdam
Simone Logtenberg, psychiater
Tel: 06 - 38326455